Mentes és Finom védjegy

Mit képvisel a "Mentes és Finom" védjegy?

A "Mentes és Finom" védjegy célja, hogy segítse az ételallergiás és ételproblémás embereket megtalálni a számukra biztonságos ételeket, alapanyagokat, boltokat, vendéglátóhelyeket.

A "Mentes és Finom" védjegy azt hivatott kifejezni, hogy a vendéglátó ipari szolgáltató képes meghatározott, a védjegyben szereplő összetevőtől mentes élelmiszert készíteni és a vendégnek felszolgálni. A "Mentes és Finom" védjegy kiterjed a vendéglátó ipari szolgáltatóra és azon ételekre, melyeket a szolgáltató a védjeggyel jelzett összetevőtől mentesként árul, a termékadatlapok a védjegy-audit során rendelkezésre álltak, a termék készítésének, tárolásának, tálalásának folyamata a Szabályzatnak megfelelt.

"Mentes és Finom" védjegy háttere

A Mentes és Finom védjegy kidolgozásánál kiemelt szempontként kezeltük a nemzetközi és hazai jogi és szakmai szilárd alapok követését. Így a védjegy kidolgozásánál különös szerepet kapott:

Jogszabályi háttér: Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete

Orvos-szakmai háttér: az Allergiamentes Életért Alapítvány Szakmai Tanácsadó Testülete

Minőségbiztosítási háttér: Becskeházi-Tar Judit és Krzyzewsky Nóra

Élelmiszer-biztonsági háttér: dr. Tömösközi Sándor

Társadalmi együttműködési háttér: a "Mentes és Finom" védjegy kidolgozásában, működtetésében, fenntartásában, terjesztésében számos társadalmi szervezettel, intézetekkel kívánunk együttműködni.

"Mentes és Finom" védjegy dimenziói

Élelmiszer-összetevők

A "Mentes és Finom" védjegy kiterjed az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete II. mellékletében felsorolt összetevőkre:

(vastagon szedettek, melyekkel első körben indulunk)

Védjegy-birtokosok

A "Mentes és Finom" védjegy az alábbiak kaphatják meg: vendéglátó helyek (étterem, cukrászda, pékség, stb.)

Védjegy felépítése

A védjegy odaítéléséhez három fő területen kell megfelelni az elvárásoknak. Ez a kettő terület:

Szempontrendszer

A védjegy odaítélésének szempontrendszerét a Mentes és Finom Szakmai Bizottság ajánlásainak megfelelően a Kuratórium hagyja jóvá. 

A védjegy szempntrendszerének fő elemeit a Mentes és Finom Szabályzat tartalmazza.